30/9/10

Τα μεσσηνιακά προϊόντα έφτασαν στη Σκανδιναβία


Με μια μεγάλη εξόρμηση σε σκανδιναβικές, και όχι μόνο, χώρες που εξελίσσεται πολύ θετικά επιχειρεί το Επιμελητήριο της Μεσσηνίας να προωθήσει την ενδυνάμωση της μεσσηνιακής αγοράς.
Με το διπλό μήνυμα ''Μεσσηνία, μια περιοχή, 1000 όψεις'' και ''Μεσσηνία, μια περιοχή με μοναδική γεύση'', προβλήθηκε τόσο η Μεσσηνία ως τουριστικός προορισμός, όσο και τα μεσσηνιακά προϊόντα σε πέντε πόλεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Västervik, Karlshamn- Asarum γενέτειρα του Σουηδού αρχαιολόγου Natan Valmin, σημαντική προσωπικότητα που εργάστηκε στη Μεσσηνία, στη Στοκχόλμη, την Ουψάλα και το Ελσίνκι. Η μεσσηνιακή αποστολή έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους δήμους και το τοπικό κοινό.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και επικεφαλής της αποστολή, κ. Καραμπάτος, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος τόσο από την ανταπόκριση των ιδιοκτητών εταιρειών εισαγωγής διανομής τροφίμων στην πρόταση να προτιμήσουν τα μεσσηνιακά προϊόντα, όσο και από την διαπιστωμένη πλέον προτίμηση του εκεί κοινού στα μεσογειακά μεσσηνιακά προϊόντα και την υγιεινή διατροφή.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, οι οποίες είχαν πολιτιστικό και εμπορικό χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εταιρείες εισαγωγής/διανομής τροφίμων από τις οποίες σημαντική κρίνεται η συνάντηση που έγινε με την μεγάλη σουηδική εταιρεία εισαγωγής τροφίμων Fontana, παρουσία του γενικού διευθυντή της, κ. Παπαδόπουλου, όπου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας περιέγραψε λεπτομερώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των μεσσηνιακών προϊόντων και τους λόγους που υπαγορεύουν την προτίμηση τους από προϊόντα άλλων αγορών.
Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις ήταν αυτή που έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου στο χώρο του ''Μεσογειακού Μουσείου Στοκχόλμης'', όπου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δρόμοι της Ελιάς παρουσιάστηκε στο πολυπληθές κοινό έκθεση με θέμα τον πολιτισμό της ελιάς και έμφαση στη Μεσσηνία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Ημερίδα και Έκθεση μεσσηνιακών χειροτεχνημάτων και γαστρονομίας η οποία ενθουσίασε τους παρισταμένους. Η επιτυχία της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης προβολής της Μεσσηνίας, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, οφείλει πολλά στην Ελληνίδα πρέσβειρα, Αλίκη Χατζή, την Μορφωτική Ακόλουθο, Ann Margaret Mellberg, τον Πρόεδρο της Σουηδικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κ. Kumlin και του εκλεκτού Mεσσήνιου Αθ. Ψαρούλη του οποίου η συμβολή ήταν πολύτιμη και καθοριστική σε όλες τις εκδηλώσεις στις Σκανδιναβικές Χώρες.
Το Επιμελητήριο διοργάνωσε αντίστοιχες εκδηλώσεις και στην Ουψάλα, πόλη με σημαντική ελληνική κοινότητα και πολυπληθές νεανικό φοιτητικό κοινό.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Καραμπάτος και οι εκπρόσωποι των ανωτέρω κοινοτήτων συζήτησαν με την ευκαιρία της επίσκεψης τις πιθανότητες συνεργασίας με τη Μεσσηνία σε διάφορα επίπεδα, ενώ αυτή η κοινή επιθυμία ενισχύθηκε από τους εκπροσώπους της ελληνικής Πρεσβείας που συμμετείχαν στις συναντήσεις.
Στις σημαντικές εμπορικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν συγκαταλέγεται η γευσιγνωσία / προβολή μεσσηνιακών προϊόντων στο κέντρο της Υπεραγοράς City Gross στη Στοκχόλμη σε συνεργασία με την εταιρεία εισαγωγής - διανομής τροφίμων Fontana και με έμφαση στα ελαιοκομικά προϊόντα και στην επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις και συναντήσεις με ιδιοκτήτες εταιρειών εισαγωγής διανομής τροφίμων- Rae House, Gavrielides Food- και επιδείξεις μεσσηνιακών προϊόντων πραγματοποιήθηκαν και στη Φινλανδία σε επιλεγμένους χώρους εστίασης.
Πρόκειται για ένα άνοιγμα που επιχειρεί το Επιμελητήριο σε νέες αγορές για την ενδυνάμωση της μεσσηνιακής αγοράς με το επιχείρημα ότι "Κάποτε το εμπόριο προωθούσε τον πολιτισμό, σήμερα ο πολιτισμός προωθεί το εμπόριο", ένα επιχείρημα που υλοποιείται με την συμμετοχή και την πολύτιμη συνεργασία της ομάδας του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» και την υποστήριξη εκλεκτών χορηγών και φίλων όπως η Καπνοβιομηχανία και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.
Η αποστολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γ. Καραμπάτο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας αφού πρώτα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες συναντήσεις στην Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Αυστρία.

Πηγή: http://www.isthmos.gr/article.php?news_id=20459

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger