26/9/10

Το χρονικό του νέου Μουσείου Ακροπόλεως


Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ "ΣΥΜΒΟΛΗ" ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΑΤΟΥΛΗ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑ.Ο.Σ.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε......Το 2002 ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Π. Τατούλης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου περί Αρχαιοτήτων. Αυτές οι ενέργειες έσυραν πολλές φορές τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΟΑΝΜΑ, του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού καθώς και διευθυντικά στελέχη του ΥΠ.ΠΟ. σε δυσάρεστες και δαπανηρές περιπέτειες, ενώ το ίδιο το έργο της ανέγερσης του Μουσείου εμπλέκεται σε αναίτιες, χρονοβόρες διαδικασίες.
Τον Φεβρουάριο του 2004 ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου βάσει της μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλλει ο βουλευτής της Ν.Δ. Π. Τατούλης.
Το 2004 ανέλαβε Υφυπουργός Πολιτισμού ο Π. Τατούλης. Τον Ιούλιο το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψαν τις προσφυγές των περιοίκων και του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), οπότε το έργο, μετά από μήνες απραξίας, ξεκίνησε και πάλι. Τον Νοέμβριο υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του Μουσείου με την τεχνική εταιρεία ΑΛΤΕ ΑΤΕ, την οποία υποκατέστησε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ο κ. Τατούλης, αλλά ούτε και ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έκαναν οποιαδήποτε, έστω και έμμεση, δήλωση αυτοκριτικής.
Μεσούντος του 2007 εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τους κατηγορουμένους βάσει της μηνυτήριας αναφοράς Τατούλη. Εν τω μεταξύ ο ίδιος ο μηνυτής είχε αναιρέσει όσα περιελάμβανε η αναφορά του καταθέτοντας ότι (…) μάλλον είχε παραπληροφορηθεί διότι από πλευράς ΥΠ.ΠΟ. και ΟΑΝΜΑ είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των αρχαιοτήτων.
Πέραν όμως των όποιων δηλώσεων Τατούλη, αψευδής μάρτυρας ότι το ΥΠ.ΠΟ. και ο ΟΑΝΜΑ όλο το προηγούμενο διάστημα ενεργούσαν σύμφωνα με το νόμο και με γνώμονα την προστασία των αρχαιοτήτων είναι ο αναπεπταμένος, αναδεδειγμένος και επισκέψιμος, αρχαιολογικός χώρος των πέντε στρεμμάτων στο υπόγειο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, όπως εξ αρχής είχε μελετηθεί και προγραμματισθεί.

Όλο το άρθρο ...παρακάτω
Το χρονικό του νέου Μουσείου Ακροπόλεως

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger