25/11/10

«Αξιοποίηση αεροδρομίων αλά «Ελευθέριος Βενιζέλος»


zougla.gr
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010, 21:17

Μοντέλο σύμβασης παραχώρησης θα εφαρμόσει για τα περιφερειακά αεροδρόμια το υπουργείο Μεταφορών, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Το πρώτο βήμα θα γίνει με την ομαδοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με βάση τη γεωγραφική τους θέση και την επιβατική κίνηση

Στη συνέχεια το κράτος θα παραχωρήσει για μια μεγάλη περίοδο συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία του (ή δικαιώματα) έναντι επενδύσεων που θα δεσμευθούν να κάνουν οι ιδιώτες για να αξιοποιήσουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Οι ιδιώτες θα έχουν μεν την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων των αεροδρομίων, αλλά στις εταιρείες που θα συσταθούν, την προεδρία και το πλειοψηφικό πακέτο θα έχει το δημόσιο, ενώ στους ιδιώτες θα περάσει το μάνατζμεντ και ένα μειοψηφικό πακέτο.

Από τη διαδικασία αυτή το οικονομικό επιτελείο προσδοκά σημαντικά έσοδα αλλά και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας μιας και οι ιδιωτικές εταιρείες θα επιδιώξουν την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών για την μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ιδρύονται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για κάθε αερολιμένα ή ομάδα αερολιμένων ή και για το σύνολο των αερολιμένων της χώρας με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, το σύνολο των μετοχών της οποίας ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Προσδιορίζεται ο συγκεκριμένος σκοπός, όπως η διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων αεροδρομίων, την πραγματοποίηση του οποίου αναλαμβάνει η εταιρεία.

H ιδιωτικοποίηση γίνεται με σύμβαση παραχώρησης, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συμβατική περίοδος, η δυνατότητα παράτασης και τροποποίησής της, τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, καθώς και τα τέλη Αεροδρομίου, τα οποία θα επιβάλει η εταιρεία.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ
Αναμένουμε επιτέλους από τους Μεσσήνιους βουλευτές να μας ενημερώσουν τι μέλλει γενέσθαι με το Αεροδρόμιο Καλαμάτας.
Προβλέπεται να ενταχθεί σ΄αυτό το νομοσχέδιο ? Επειδή είναι ένα ζήτημα που άπτεται της ανάπτυξης του τόπου μας , αναμένουμε τη δέουσα πληροφόρηση από τους εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger