3/5/11

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣΦτάσαμε στα τέλη Απριλίου και ο περίφημος Καλλικράτης που ήδη εφαρμόζεται, αποδεικνύεται κατώτερος των αναγκών της Περιφέρειας, χαρακτηρίζεται δε, από έλλειψη ευελιξίας αλλά και αναπτυξιακής προοπτικής .
Όσες Περιφερειακές Αρχές δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία αυτοδιοίκησης, δυστυχώς διαφαίνεται ολοκάθαρα, ότι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν με ότι αρνητικό συνεπάγεται για τον τόπο αλλά και για τους πολίτες που εκπροσωπούν!
Είναι τόσα πολλά τα θολά σημεία του Νόμου και τόσες οι ελλείψεις κάλυψης όλων των παραμέτρων που αφορούν καίρια ζητήματα άσκησης πολιτικής και αναπτυξιακής προοπτικής , που όση διάθεση και να έχουν, δεν θα καταφέρουν να κάνουν ουσιαστικά και χρήσιμα βήματα !
Οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων , πυροδοτούν εσωστρέφεια, διαπληκτισμούς και εντονότατες διαφωνίες που αντανακλούν στο αναγκαίο για την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου, έργο.
Η έλλειψη χρηματοδότησης και ως εκ τούτου δυνατότητας άσκησης των καθηκόντων τους , ανεξάρτητα , αμερόληπτα, τυπικά και ισότιμα, τίθεται υπό αίρεση.
Ακόμη ηχούν στ΄ αυτιά μας οι προεκλογικοί λόγοι του σημερινού Περιφερειάρχη, στις αιτιάσεις των άλλων Περιφερειακών συνδυασμών για την έλλειψη πόρων.
"Θα αναζητήσουμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση έλεγε και με συντονισμένες προσπάθειες , θα κατορθώσουμε μέσα σε διάστημα τριών μηνών να ανατάξουμε την οικονομία και να κάνουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια πρότυπο ανάπτυξης και προόδου"
Δυστυχώς βρισκόμαστε στο πρώτο 5μηνο του έτους και οι δυσκολίες και τα προβλήματα διογκώθηκαν, η ανεργία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυξήθηκε και οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας της Περιφέρειας ,οδηγούνται ουσιαστικά χωρίς κάποιον στο τιμόνι.
Τουλάχιστον οι συντονισμένες προσπάθειες των προκατόχων Νομαρχιών, φαίνεται να αποδίδουν αυτό το κρίσιμο διάστημα στους καίριους αναπτυξιακούς τομείς όπως είναι ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η ισχνή επιχειρηματικότητα και δίνουν αυτή τη δύσκολη ώρα για τον τόπο, μία ανάσα στην παραπαίουσα οικονομία μας.
Ακόμη δεν έχει εξευρεθεί τρόπος στήριξης αυτών των κρίσιμων τομέων από την Περιφερειακή Διοίκηση, δεν έχει ξεδιπλωθεί κάποιο εφαρμόσιμο πρόγραμμα, δεν έχουν ουσιαστικά αναληφθεί πρωτοβουλίες σε καμία κατεύθυνση.
Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές, που με κίνητρο τις δικές τους επιχειρήσεις, κάνουν βήματα σωστά που συγχρόνως ανακουφίζουν και άλλες παράπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες .π.χ. οι αφίξεις Ρώσων τουρ. Πρακτόρων και δημοσιογράφων κ.α.
Ένα άλλο ζήτημα που δημιουργεί επιπλέον σύγχυση και επιβαρύνει το άσχημο κλίμα, είναι οι αρμοδιότητες και ο ρόλος των επικεφαλής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Οι Περιφερειακές ενότητες και οι τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες , πρέπει επιτέλους να πουν την αλήθεια στους πολίτες σχετικά με το ρόλο τους και τη θέση που κατέχουν σύμφωνα με το Νόμο του Καλλικράτη .
Ίσως, ηθελημένα μερικές φορές συντηρούν τη σύγχυση στους πολίτες που επειδή δεν γνωρίζουν , τους τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με τους πρώην αιρετούς Νομάρχες.
Έχουν λοιπόν καθαρά εισηγητικό ρόλο, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς δυνατότητα άσκησης πολιτικής, παρά μόνο εποπτείας των ολίγων Υπηρεσιών της Περιφέρειας και συντονισμού των Υπηρεσιών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
Τώρα όσα ακούγονται για υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον αιρετό Περιφερειάρχη , αυτό νόμιμα συμβαίνει ,διότι το ορίζει καθαρά ο Νόμος και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις κατά την κρίση του ,δίνει δικαίωμα υπογραφής στους τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες, με απόφασή του.
Όλα αυτά τα δεινά για τις Περιφέρειες της Χώρας, τα δημιούργησε η χωρίς διαβούλευση και προετοιμασία ψήφιση και εφαρμογή του Καλλικράτη.
Το βεβιασμένον του πράγματος για να φανεί αποφασιστικός και μεταρρυθμιστής ο Πρωθυπουργός της Χώρας κ. Παπανδρέου ,οδήγησε σε ένα κολοβό νομοθέτημα που επί της ουσίας μαραζώνει τον τόπο και οδηγεί σε επιπλέον ύφεση και φτώχεια!

Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger