14/5/11

Spiegel- ΛΑΘΟΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ- ΒΟΥΛΙΑΞΕ Η ΕΛΛΑΔΑ


Δυστυχώς για τη Χώρα μας και για όλους τους Έλληνες η επιλογή δανεισμού από την Τρόϊκα και το ΔΝΤ και οι κατευθύνσεις που μας δόθηκαν μέσω του μνημονίου αποδεικνύονται καταστροφικές για την Ελλάδα.Στόχος αυτό το διάστημα είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!!!
Ακόμη και το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του μορφή ,είχε δημοσίευση άρθρου έκπληξη , με τίτλο “η Ελλάδα απειλείται με διπλή καταστροφή”, ενώ στον... υπότιτλό του ο συντάκτης σημειώνει η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο δίλημμα - Η χώρα πρέπει να κάνει οικονομία, για να λάβει περαιτέρω βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της.
Η αυστηρή θεραπευτική αγωγή όμως στραγγαλίζει την οικονομική ανάπτυξη, καθιστώντας έτσι αναγκαίο το νέο δανεισμό. Η ελπίδα για γρήγορο τερματισμό της κρίσης ήταν αφελής”. Επίσης στο δημοσίευμα επισημαίνεται η ανάγκη νέας χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα ανθελληνικών πρωτοσέλιδων, που όμως κατά τον συντάκτη “ούτε δίκαια είναι ούτε έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα”. Το θέμα όμως είναι ότι ένα χρόνο μετά, η λιτότητα αποδεικνύεται ότι δεν έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση – το αντίθετο μάλιστα: το χρέος έχει φτάσει στο 142% του ΑΕΠ και η ύφεση στο 4,5%. Από την άλλη, οι χρηματαγορές συνεχίζουν να τιμωρούν τη χώρα. «Όσο πικρό κι αν ακούγεται: Το αξιέπαινο πρόγραμμα λιτότητας βούλιαξε τους Έλληνες ακόμα περισσότερο στην οικονομική αθλιότητα. Οι όροι που έθεσαν το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι αποδείχτηκαν εξαιρετικά απαιτητικοί. Οι επενδυτές παγκοσμίως δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της και η επιστροφή του χρόνου στις χρηματαγορές φαντάζει όνειρο απατηλό. Επομένως, η Ελλάδα θα χρειαστεί το πιθανότερο και νέα δανειακή βοήθεια – είτε από το EFSF είτε από το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, που όμως αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2013».
Το ΔΝΤ πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης δημόσιας περιουσίας και αποτελεσματικής είσπραξης των φόρων. Ήδη όμως στη χώρα επικρατεί δυσθυμία για ένα επαπειλούμενο ξεπούλημα, που μπορεί να οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες. Μια διέξοδος για τη χώρα θα ήταν η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής της δανειακής βοήθειας σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου και λιγότερο αυστηρούς όρους για τη μείωση του ελλείμματος. Οι γνώμες όμως των γερμανών οικονομολόγων διίστανται, γιατί ορισμένοι εξ αυτών πιστεύουν ότι τυχόν ελαφρύνσεις προς την Ελλάδα θα στείλουν λάθος μήνυμα και στα άλλα υπερχρεωμένα κράτη, υπό την έννοια ότι ενδέχεται να μειώσουν τις προσπάθειές τους για μείωση του ελλείμματος και δημοσιονομική πειθαρχία, αφού θα ελπίζουν στη διαρκή στήριξη των ευρωπαίων εταίρων – καταλήγει το δημοσίευμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger