8/8/11

Kλείνουν το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. στην Καλαμάτα και ιδρύουν άλλο στην Τρίπολη!


Επιπολαιότητα στην ακολουθούμενη αγροτική πολιτική
Η Μεσσηνία είναι ένας Νομός όπου ο πρωτογενής τομέας στηρίζει δυναμικά μαζί με τον τουρισμό την τοπική οικονομία.

Η καλλιέργεια του ελαιοκάρπου αποτελεί σχεδόν την κύρια αγροτική ενασχόληση με παραγωγή περίπου 50.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως.

Η ποιότητα του προϊόντος αποτελεί και το θετικό πλεονέκτημα της παραγωγής της Μεσσηνίας , με το 95% της παραγόμενης ποσότητας να κατατάσσεσαι στην καλύτερη κατηγορία: του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου καθώς διαθέτει οξύτητες πολύ πιο κάτω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο ,ενώ και οι άλλες παράμετροι του αριθμού των υπεροξειδίων και του συντελεστή απόσβεσης κυμαίνονται κάτω των ανώτερων επιτρεπτών ορίων που ισχύουν από τον επίσημο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάγκη για την παραγωγή ακόμη πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και η ανάγκη για έρευνα σε πειραματικές καλλιέργειες ποικιλιών φυτικών ειδών ( ελιά, κηπευτικά κλπ) ώθησε την Πολιτεία , στην ίδρυση και λειτουργία στην Καλαμάτα Ινστιτούτου του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) Ελιάς και Οπωροκηπευτικών .

Το Μάϊο του 2011 μάλιστα εγκρίθηκε πίστωση 306.770 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών για τις υποδομές του ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας για διαπίστευση δοκιμών σε ελαιόλαδο και για τη συμπλήρωση των κτιριακών και των εργαστηριακών υποδομών του.

Σήμερα με μία εντελώς ακατανόητη απόφαση , ανακοινώνεται ότι καταργείται το ερευνητικό Κέντρο στην Καλαμάτα και αποφασίζεται να δημιουργηθεί άλλο στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Ένα ήδη στελεχωμένο και εργαστηριακά άρτιο κέντρο κλείνει και αποφασίζεται η δημιουργία νέου !

Ποία λογική επιτρέπει να εφαρμόζονται τέτοιες άστοχες πολιτικές και ποία λογική επιτρέπει τη συνεχή υποβάθμιση της Μεσσηνίας χωρίς την παραμικρή αντίδραση;

Επιτέλους υπάρχει πολιτική εκπροσώπηση της Μεσσηνίας στο χώρο της Κυβερνώσας παράταξης ;

Δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε συνεχώς «δακρύβρεχτες» ανακοινώσεις συμπόνοιας , στήριξης και δήθεν αγώνα υπέρ των δικαίων αιτημάτων μας και στο τέλος να εισπράττουμε σαν Νομός μόνο «λουκέτα» , ανεργία και υποβάθμιση.

Μπορεί να γίνεται μία προσπάθεια για την εμπέδωση Περιφερειακής συνείδησης στους Πελοποννησίους , αλλά τέτοιες λογικές λουκέτων έτοιμων υποδομών σε ένα Νομό και μεταφορά τους σε άλλο, οξύνει τις αντιπαραθέσεις και καλλιεργεί τον τοπικισμό.

Το ΕΘΙΑΓΕ στην Καλαμάτα έπρεπε αντί λουκέτου, ν΄αναβαθμιστεί για να συνεχίσει να ενισχύει και να βοηθά τους καλλιεργητές, να παράγουν ποιοτικά άριστα αγροτικά προϊόντα είτε συμβατικής καλλιέργειας είναι αυτά , είτε βιολογικής και όχι να πετιέται κι αυτό στον κάλαθο των αχρήστων!!

Ξεχνάει φαίνεται η Κυβέρνηση ποιοί τομείς μπορεί να ενισχύσουν την παραπαίουσα Ελληνική οικονομία γι αυτό και τους μεταχειρίζεται τόσο επιπόλαια και αδιάφορα!

Τουρισμός και πρωτογενής τομέας δοκιμάζονται από την έλλειψη πολιτικής στόχευσης , με αρνητικά αποτελέσματα για τον τόπο!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger