29/2/12

«Γενόσημα φάρμακα και ανησυχία από δυνατότητα ανταπόκριση του Ε.Ο.Φ.»Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα

Μετά τη συνέντευξη του προέδρου του ΕΟΦ κ.Γιάννη Τούντα σχετικά με τις αλλαγές στη φαρμακευτική κάλυψη των Ελλήνων και στην κυκλοφορία πλέον στην Ελλάδα …γενοσήμων φαρμάκων τα οποία θα ελέγχονται από τον ΕΟΦ , οφείλουμε να πούμε ότι ανησυχούμε ακόμη περισσότερο.

Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν, υπερβάλλαμε ως Χώρα σχετικά με τη δαπάνη στο φάρμακο .

Πολλοί οι λόγοι και γνωστοί που δημιούργησαν αυτήν την ανωμαλία και την υπερβολή σε μία Χώρα με 10.000.0000 κατοίκους.

Ελλιπής σχεδιασμός , ανοχή των Υπηρεσιών , κερδοσκοπικά παιχνίδια , χαλαρές συνειδήσεις, πιέσεις φαρμακευτικών εταιριών, «δωράκια» για την υπερσυνταγογράφηση και πολλά άλλα.

Άλλο αυτό όμως δηλ. το απαραίτητο συμμάζεμα κ.Λοβέρδο και άλλο το ολισθηρό μονοπάτι που ακολουθείτε!

Με διαλυμένη τη Δημόσια Διοίκηση , με υπερσυγκέντρωση υπαλλήλων σε αντικείμενα ήσσονος σημασίας και με εμφανή εγκατάλειψη Υπηρεσιών που επιβάλλεται να ενισχυθούν τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό, μιλάτε για το σημαντικότατο ρόλο που καλείται αυτήν την περίοδο να διαδραματίσει ο ΕΟΦ.

Με τι προσωπικό κ.Λοβέρδο; Όταν ο ίδιος ο κ. Τούντας έκανε γνωστό ότι τους τελευταίους 18 μήνες το προσωπικό του ΕΟΦ έχει μειωθεί από 260 σε 150 άτομα, ενώ π.χ ο αντίστοιχος ΕΟΦ της Αυστρίας λειτουργεί -σε μια χώρα με σχεδόν με το μισό πληθυσμό της Ελλάδας- με 500 άτομα προσωπικό;

Προσπάθησε βέβαια να μας πείσει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυκλοφορία φαρμάκων αγνώστου προέλευσης (made in India, Pakistan, Bangladesh, Israel και ποιος ξέρει πού αλλού) και αμφιβόλου ποιότητας, γιατί ο ΕΟΦ κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή χρήση τους, συμπληρώνοντας , πως τα καταφέρνουν καίτοι έχουν μείνει με το μισό προσωπικό.

Εξέπεμψε όμως και κραυγή αγωνίας λέγοντας : «ελάχιστοι έρχονται με μετάταξη στον ΕΟΦ, ενώ κάθε ένας εργαζόμενος επιπλέον που μπορούμε να εξασφαλίσουμε είναι πολύ σημαντικός για μας» και πως «αν τα συναρμόδια υπουργεία δεν αποφασίσουν άμεσα την ενίσχυση και την αναβάθμιση του ΕΟΦ, ο οργανισμός δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες του αρμοδιότητες».

Τα παραπάνω λεχθέντα είναι φυσικό να ανησυχούν ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες , οι οποίοι πέραν της επιπλέον δαπάνης που καλούνται να καταβάλλουν , κρατούν επιφυλάξεις και για την ποιότητα των φαρμάκων που θα διατίθενται.

Από τον κ.Λοβέρδο λοιπόν αναμένουμε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ελέγχου των γενοσήμων φαρμάκων και του τρόπου που θα επιλεγεί ως πρόσφορος για την ενίσχυση του ΕΟΦ, διότι η απλή ανάθεση επιπλέον καθηκόντων σε ένα ξεχαρβαλωμένο Οργανισμό, εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger