2/4/13

Όχι στη λήθη και αθώωση όσων ευθύνονται για τα Ελληνικά αδιέξοδαΓράφει:Η Αντωνία Μπούζα
Ο Ευρωπαϊκός Νότος βρίσκεται σε αναβρασμό εξ αφορμής των  σκληρών αποφάσεων της Ευρώπης
και των ασφυκτικών αδιεξόδων, από την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας. Πρωτοφανείς καταστάσεις ζήσαμε στην Κύπρο, στην Ελλάδα, ενώ στο τραπέζι του Προσκρούστη μπαίνει σιγά-σιγά  και η Ισπανία ,η Ιταλία, η Πορτογαλία , ενώ αρχίζει η οικονομική ρωγματοποίηση  ακόμη και της Γαλλίας.
Οι εκλογές στην Ιταλία, μία Χώρα που εδώ και δεκαετίες σχηματίζει Κυβερνήσεις Κυβερνητικών συνασπισμών, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα  απογοήτευσης  των πολιτών και διάθεσής τους να  δώσουν μία γροθιά στο πολιτικό κατεστημένο .
Επέλεξαν λοιπόν κόμματα αντισυστημικά, κόμματα διαμαρτυρίας και έκφρασης της αγανάκτησης του λαού , εξ αφορμής των οικονομικών αδιεξόδων, ανεργίας και φτώχειας, αλλά και των εκτεταμένων φαινομένων διαφθοράς.
Όσον αφορά τη διαφθορά όμως , η Ιταλία είχε δείξει στο παρελθόν την αποφασιστικότητά της  για εφαρμογή  κράτους δικαίου και χτυπήματος  της διαφθοράς, όσο ψηλά κι αν βρισκόταν ,όπως στην περίπτωση της φυλάκισης του πρώην πρωθυπουργού της ,Τζούλιο Αντρεότι .
Παρά ταύτα η διαφθορά συνεχίστηκε και το αποτέλεσμα της κάλπης οδήγησε τη γείτονα Χώρα σε αδιέξοδο. Ευτυχώς λόγω άλλης δομής της διοίκησης, ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και  οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν έχουν διαταραχθεί.
Στον αντίποδα της Ιταλίας βρίσκεται  η Ελλάδα, που εν έτει 2013 και παρά τις ενδείξεις και σε αρκετές περιπτώσεις αποδείξεις ,για  μακροχρόνια μακροβούτια του πολιτικού μας  προσωπικού στη διαφθορά και τη συσσώρευση μαύρου χρήματος , κινούμαστε με βηματισμό χελώνας στην απόδοση ευθυνών.
Περιοριστήκαμε στην τιμωρία  2-3 πολιτικών δευτέρας διαλογής και θεωρήσαμε ότι έκλεισε ο κύκλος της διαφθοράς κάνοντας το καθήκον μας;
Έκλεισε ο κύκλος των ευθυνών όσων πλούτισαν σε βάρος του Ελληνικού λαού και τον οδήγησαν στις πρωτοφανείς καταστάσεις του σήμερα;
 Έκλεισε ο κύκλος των ευθυνών επειδή κάποιοι ψήφισαν Νόμους παραγραφής;
Ίσως απαιτείται  για τους πολιτικούς  μας, περισσότερος συγχρωτισμός με τον απλό λαό που βρίσκεται σε οδυνηρή κατάσταση σήμερα , για να γίνει αντιληπτή η οργή για τις παραγραφές, τα κουκουλώματα και τα συγχωροχάρτια.
Λένε χαρακτηριστικά οι πολίτες  πως …«κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει»
Επειδή δεν είναι σωστή η γενίκευση της απαξίωσης και της αποδοχής της παραπάνω λαϊκής ρήσης, ελπίζω  να γίνουν  από την Κυβέρνηση, όλα εκείνα  που θα φέρουν την ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου στους Έλληνες και θα αποστομώσουν τους ακραίους που έχουν κάνει σημαία της πολιτικής τους παρουσίας, την τιμωρία των διεφθαρμένων.
Αντιληπτό πως η ανάγκη διακυβέρνησης και σταθερότητας της πατρίδας μας ,έφερε τη συγκυβέρνηση των τριών κομματικών σχηματισμών, βασισμένη  πάνω σε κάποιες προγραμματικές αρχές και συγκλίσεις.
Αυτό δεν σημαίνει όμως, αθώωση  πολιτικών προσώπων  της Κυβέρνησης Παπανδρέου  κυρίως, που διαδραμάτισαν ύποπτο ρόλο στην Ελληνική τραγωδία  και θέλουν ν΄αναλάβουν και  πρωταγωνιστικούς ρόλους,  στη διακυβέρνηση του  σήμερα .
Όσο και να πιστεύουν κάποιοι πως έχουμε υποστεί λοβοτομή , καλό είναι να μην ξεχνούν πως κανένας Έλληνας δεν αθώωσε όσους όρθιοι χειροκροτούσαν την καταστροφή μας, παρουσίαζαν ως μέγα «ηγέτη» τον Παπανδρέου και έμεναν αδιάφοροι μπροστά στις καταγγελίες για «φούσκωμα» του ελλείμματος και παραποίησης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Να κυβερνηθούμε ναι, αλλά όχι να ξαναδούμε σε Υπουργεία και θέσεις ευθύνης όσους σιώπησαν, αδιαφόρησαν ή ενεπλάκησαν στη διάλυσή μας .
Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε πως δεν ξεχνάμε και δεν αθωώνουμε κανέναν από τους θλιβερούς πρωταγωνιστές  εκείνης της περιόδου, από τις μεγάλες ευθύνες τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger