8/10/13

Πόσο εμπιστεύονται οι πολίτες τα ΜΜΕ;


Η δημοσιογραφία της υπερβολής που βλέπουμε να ακολουθούν ορισμένα ΜΜΕ , οδηγεί τους πολίτες στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα από τους εμπνευστές τους αποτελέσματα και σε αρκετές περιπτώσεις, στην αποστροφή και στην υποτίμηση του σημαντικού ρόλου του τύπου και της ενημέρωσης γανικότερα.
Εχουμε αναλογιστεί όμως, πως φτάσαμε σ΄αυτήν την κατάσταση;
Πως θα προστατέψουμε και θα στηρίξουμε τις υγιείς φωνές της ενημέρωσης που πραγματικά πασχίζουν να προσφέρουν την αλήθεια και με αντικειμενικότητα παρουσιάζουν τα συμβαίνοντα;
Η αγωνία της τηλεθέασης και των δεικτών της AGB , οδήγησε εδώ και χρόνια τους τηλεοπτικούς κυρίως δημοσιογράφους σε εμφανώς αντιδημοσιογραφικές πρακτικές υπερβολών, διάθεσης χειραγώγησης και κατεύθυνσης των  τηλεθεατών.
Ανακρίβειες, εκτιμήσεις, κομματικές ρηματικές διακοινώσεις,άγνοια νομοθεσίας και επιστημών, αδιακρισία, προσωπικά δεδομένα κ.α. είναι στην ημέρήσια διάταξη .
Εμφανίζονται σε τηλεοπτικά παράθυρα σχολιαστές που παραποιούν την αλήθεια, καταβαραθρώνουν προσωπικότητες και με ελλιπείς γνώσεις για το σχολιασμό διαφόρων επιστημονικών πεδίων,γίνονται συχνά ψυχολόγοι, αναλυτές,εγκληματολόγοι, ιατροί ή ακόμη ντετέκτιβς, μελλοντολόγοι ή στην  περίπτωση του LIFE STYLΕ κουστομπόληδες και κιτρινιστές.
Βέβαια ξεχνούν ότι η πρόσκαιρη τηλεθέαση που τους ικανοποιεί έχει και απίστευτες παρενέργειες διότι επηρεάζει το τηλεοπτικό κοινό είτε θετικά είτε αρνητικά ή καταστρέφει προσωπικότητες και διαπομπεύει ανθρώπους.
Έτσι φτάσαμε σε σημείο να αμφισβητούν πλέον οι πολίτες ακόμη και την πραγματική ειδησεογραφία, να είναι καχύποπτοι ακόμη και σε αληθινές και σοβαρές ειδήσεις, επειδή εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα ζούμε την ...απολυταρχία της παραπληροφόρησης, της ατιμωρησίας στη λάσπη, την αδιαφορία της πολιτείας στις ψιθυριζόμενες οικονομικές και χρηματοδοτικές συναλλαγές κ.α !
Το κρίσιμο διάστημα των ημερών,υπήρξαν δημοσιογράφοι όπως πχ  της δημόσιας τηλεόρασης αλλά και πολλών ακόμη κεντρικών και περιφερειακών μέσων που με αίσθημα ευθύνης για την ενημέρωση, δεν υπερέβαλαν, δεν παραποίησαν, δεν διόγκωσαν γεγονότα και  λοιπά συμβάντα και απλώς ενημέρωσαν για το τι συμβαίνει.
Σε αντίθεση με άλλους, που μέχρι και τους δικαστές λοιδώρησαν γιατί δεν έπραξαν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέρονται και με τη συμπεριφορά τους, συνέβαλαν στην κοινωνική απέχθεια για το ρόλο του τύπου .
Αλλο ενημέρωση, άλλο χειραγώγηση και εκεί έγκειται η διαφωνία των πολιτών.
Έπειτα υπάρχει και η ασυδοσία του διαδικτύου, όπου γίνεται κοινώς ο ...κακός χαμός, με ελεγχόμενη για την ορθότητά της ειδησεογραφία, με προσωπικές εκτιμήσεις που παρουσιάζονται ως γεγονότα και σε αρκετές περιπτώσεις με λασπολογία και δυσφήμιση.
Οι Εισαγγελικές Αρχές καλό είναι να είναι δίκαιοι και αυστηροί προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν παρανομούντων ΜΜΕ .
Μόνο έτσι θα ηρεμήσει η κοινωνία που πλήττεται καθημερινά και βομβαρδίζεται ανηλεώς με υπερβολές, φαντασιώσεις, ψευδείς ή υπερδιογκωμένες ειδήσεις και άλλα πολλά.
Το σίγουρο είναι ένα!
Οι πολίτες δυσπιστούν πλέον για όσα πληροφορούνται, δυσπιστούν για όσα ακούουν ακόμη και για όσα οι ίδιοι βλέπουν.
Εν κατακλείδι ζούμε στην εποχή της δυσπιστίας, του φόβου και και της ατομικής περιχαράκωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger