24/11/13

Συλλογικές ή ατομικές οι ευθύνες στην πολιτικη;


Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα
Τον τελευταίο καιρό, πληθώρα δημοσιευμάτων και έντονης φημολογίας για πράξεις ή παραλείψεις της αυτοδιοίκησης αναστατώνουν έτι περαιτέρω τους πολίτες και τους δημιουργούν εν μέσω κρίσης, την αίσθηση της γενικευμένης διάλυσης και διαπλοκής.
Βέβαια νερό στο μύλο της αμφισβήτησης, δίνουν κάποια ΜΜΕ που προσπαθούν με εμφανή την αγωνία για το μέλλον όσων υποτίθεται στηρίζουν, να αντιστρέψουν την αρχική βάση επί της οποίας λειτουργεί το πολιτικό σύστημα.
Για τα τυχόν προβλήματα γενικεύουν τον καταμερισμό ευθυνών και προσπαθούν να αποσιωπήσουν την ατομική ευθύνη του κάθε αιρετού προσώπου.
Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στις καλές πρακτικές της δικαιοσύνης και αφήνει πεδίον ελεύθερον για ατομικές παραβατικές συμπεριφορές.
Διάβασα σε κάποιο διαδικτυακό μέσο, πως για διάφορα έργα π.χ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που υπάρχουν σχετικές καταγγελίες και διαχεόμενη φημολογία περί αδιαφανών διαδικασιών κλπ., αναφέρεται ως τίτλος πως...... οι καταγγελίες εναντίον του κ.Τατούλη θα πέσουν στο κενό.
Απορώ ειλικρινώς με τη λογική της μετάθεσης της κατεύθυνσης των τυχόν ευθυνών, από τους άμεσα υπευθύνους διαχειριστές του συγκεκριμένου τομέα πολιτικής, στον επικεφαλής,θεωρώντας ίσως, πως οι ευθύνες στην πολιτική είναι συλλογικές και όχι αυστηρώς προσωπικές.
Αυτό το θεωρώ αντιδεοντολογικό, διότι υπάρχουν πολιτικώς υπεύθυνοι τομέων που επιβάλλεται ν΄αναλάβουν τυχόν ευθύνες για δικές τους πράξεις ή παραλείψεις.
Ακόμη και ο επικεφαλής στην περίπτωση αυτή ο κ.Τατούλης, δεν είναι σωστό να χρεώνεται για όσα διαχειρίζονται άλλοι.
Αυτός και όποιος άλλος στη θέση του, επιβάλλεται να κριθεί πολιτικά τόσο για τις επιλογές των προσώπων, όσο και για την κατεύθυνση της πολιτικής του.
Θεωρώ ως κομβικό για το αύριο της αυτοδιοίκησης, ο κάθε ένας αιρετός, να απολαμβάνει το αποτέλεσμα των πράξεών του, είτε θετικό είναι  αυτό είτε αρνητικό και η όποια κρίση να αφορά την πορεία του και την αποτελεσματικότητά του.
Φυσικά μία αυτοδιοικητική παράταξη θα κριθεί ως σύνολο για την απόδοσή της, αλλά μέσα σε αυτήν, η κάθε περίπτωση προσώπων και ρόλων, διαφέρει και φέρει τη σφραγίδα της κάθε πολιτικής προσωπικότητας που πρέπει να αξιολογηθεί ατομικά.
Οι  περιπτώσεις όπου χρήζουν διερεύνησης πρέπει ευθαρσώς να αναδεικνύονται και οι τυχόν υπαίτιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ενώ σε αποδεδειγμένες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και συναλλαγών, οι συνέπειες να είναι βαριές και άμεσες!
Η Χώρα μας διέρχεται εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η έκπτωση της αξιοπιστίας των θεσμών, απειλεί να συμπαρασύρει και την αξιοπιστία, συνολικά του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος, με απρόβλεπτες συνέπειες για το επίπεδο ζωής όλων μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger