23/6/14

Μεταρρύθμιση στην Αστυνομία...Αλήθειες, ψέματα και υπερβολές!


Γράφει:Η Αντωνία Μπούζα
Αναλύσεις που περιγράφουν λανθασμένα την προσπάθεια αναδιάταξης ,ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΛ.ΑΣ με εμφανή την άγνοια των υπαρχουσών αναγκών και απαιτήσεων, έχουν δημιουργήσει κλίμα αμφιβολίας στους πολιίτες περί των προθέσεων και αποτελεσμάτων των επιχειρούμενων από το αρμόδιο Υπουργείο και Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αλλαγών  των Αστυνομικών Υπηρεσιών.
Με την πάροδο του χρόνου, έγινε πλέον εμφανής η αναγκαιότητα ανανέωσης και ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών ασφαλείας του πολίτη, μέσα σ΄ένα περιβάλλον όπου κοινωνικοί παράγοντες, οικονομικές δυσκολίες,κινητικότητα πληθυσμών και εκσυγχρονισμός του εγκλήματος, το διαφοροποιεί από το γνώριμο και λιγότερο απαιτητικό χθες.
Έτσι η δομή υπερσυγκέντρωσης αστυνομικών υπαλλήλων σε γραφειοκρατικές υπηρεσίες, ο πολυκερματισμός και η αδυναμία εμφανούς αστυνόμευσης και στήριξης ειδικών μονάδων ασφαλείας, επιβαλλόταν να αλλάξει.
Η υπάρχουσα δομή, έδινε βάρος στη γραφειοκρατία, στην εσωστρέφεια, στην ανάληψη ξένων προς το αστυνομικό έργο καθηκόντων, με αποτελεσμα το αμιγώς αστυνομικό έργο να διεκπεραιώνεται επιτυχώς,με κόπο και μόχθο από τους ολίγους φιλότιμους και ικανούς Αστυνομικούς της μάχιμης και επιχειρησιακής Αστυνομιας.
Κάποιοι με προφανή τα πολιτικά οφέλη από τη δημιουργία ανησυχίας για την απόδοση του κρίσιμου τομέα της ασφάλειας, άλλοι με διάθεση πισώπλατης μαχαιριάς κυρίως στην Περιφερειακή Αρχή που δεν εμπλέκεται καν, εσκεμμένα παραπληροφορούν τον κόσμο και του εμφυσούν το σπόρο της αμφισβήτησης για το διεκδικητικό της σκέλος και υπονομεύουν τη νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που αναμένεται ν΄απελευθερώσει δυνάμεις και να προσφέρει καλύτερο έργο προς όφελος της κοινωνίας.
Για να γινει σαφές, η Περιφερειακη Αρχή δεν έχει ρόλο αποφασιστικό στην αναδιάταξη κι εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Αστυνομικων Υπηρεσιών .
Η αυτοδιοίκηση γενικότερα, μπορεί να αναδείξει μόνο τις ελλείψεις και τα τυχόν προβλήματα εντάσσοντάς τα, στο διεκδικητικό της Πρόγραμμα ,με την αποφασιστική αρμοδιότητα όμως στην Κυβέρνηση και στο αρμόδιο Υπουργείο που εχουν και την ευθύνη λειτουργίας κι απόδοσης έργου των Αστυνομικών υπηρεσιών .
Αυτό που ειναι το ζητούμενο σήμερα στην κοινωνία, είναι η απόλαυση της ασφάλειας, της νομιμότητας και της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών κι όχι οι εμμονικές παρεμβάσεις πχ για την παραμονή ,ονομασία και χωροταξική κατανομή των διαφόρων Αστυνομικών υπηρεσιών. 
Εκείνο που ειναι σημαντικο και κάποιοι παραβλέπουν, είναι το αν οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τους υπηρετούντες αστυνομικούς, αν υπάρχει πιθανότητα μετακίνησής τους μακριά απο τα σπίτια τους και διολισθήσει σε υπαρκτές δυσκολίες, τοσο η υπηρεσιακή, όσο και η προσωπική τους ζωή.
Με γνώμονα τις καλύτερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες  και την προφύλαξη των αστυνομικών απο αλλαγές που θα δυσκολέψουν τη ζωή τους, έχοντας εμπιστοσύνη στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ καθώς και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ,αναμένουμε τις αλλαγές που θα κάνουν πιο αποδοτικό το έργο της Αστυνομίας.
Η αυτοδιοίκηση παρακολουθεί με άγρυπνο βλέμμα τις όποιες αλλαγές και πιστεύω πως θα παρέμβει δυναμικά όπου χρειαστεί να βοηθήσει και να στηρίξει την πολιτεία στη μεταρρυθμιστική της προσπ'αθεια , με το βλέμμα πάντα στραμμένο στα ζητούμενα της κοινωνίας! 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger