19/7/14

Όταν ο πολιτισμός διχάζει….
Γράφει:Η Αντωνία Μπούζα
Ο μοναδικός φάρος ελπίδας της πατρίδας μας που είναι ο πολιτισμός, δυστυχώς χωρίς δισταγμό γίνεται βορά στο βωμό πολιτικών στόχων.
Έτσι ο κ.Πετράκος βουλευτής ων, του Νομού Μεσσηνίας, βιάστηκε να ρίξει το ανάθεμα για τις δυσκολίες  χρηματοδότησης του  φετινού φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, σε όλους .
Όμως η  πίστη  στην ενίσχυση του πολιτισμού και των ωφελειών που πηγάζουν από αυτόν, τόσο στο εσωτερικό της Χώρας, όσο και στο εξωτερικό, έδωσε τη λύση από την Κυβέρνηση στο υπαρκτό πρόβλημα που αφορούσε τη φετινή επετειακή διοργάνωση του φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, όπως σωστά αναφέρθηκε σε επιστολή του προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε.Μεσσηνίας.
Επειδή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες  για τυχόν ευθύνες, για απεντάξεις από το ΕΣΠΑ, για δυσκολίες πραγματοποίησης της διοργάνωσης, πρέπει να μας κινητροδοτήσουν να δούμε την υπόθεση,  λίγο πιο ανατρεπτικά.
Δηλαδή, δεν  πρέπει να γίνει μία συζήτηση των αρμοδίων φορέων της αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Πολιτισμού για το μέλλον ενός θεσμού διεθνούς εμβέλειας όπως είναι το φεστιβάλ χορού Καλαμάτας και  να αναζητηθούν οι λόγοι που μετά 20 χρόνια δεν έχει καταφέρει να γίνει αυτόνομα συντηρούμενο; 
Βέβαια όταν ο πολιτισμός αδίστακτα μπαίνει στο στόχαστρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και  ο κάθε βουλευτής όπως ο κ.Πετράκος  νομίζει ότι στη λογική, πως το κράτος πρέπει να πληρώνει για τα πάντα βρίσκεται  και η λύση, ενώ τον ενδιαφέρει μόνο η επίρριψη ευθυνών αναίτια τόσο στην Περιφερειακή Αρχή , όσο και στην Κυβέρνηση, δεν υπάρχει περίπτωση ο πολιτισμός να κερδίσει.
Αυτό το τόσο σπουδαίο και σημαντικό που άφησε παρακαταθήκη στον κόσμο η Ελλάδα δηλ. ο πολιτισμός της σε όλες τις μορφές του, έπρεπε να είναι το σημείο σύγκλισης και όχι απόκλισης.
Η περίπτωση του φεστιβάλ πρέπει να απομακρυνθεί από λογικές πολιτικής αντιπαράθεσης και με τη συμβολή όλων, αφού  αναζητηθούν κι αναδειχθούν οι αδυναμίες που το κάνουν να δυσκολεύεται να σταθεί οικονομικά , να διορθωθούν κι έτσι να εξευρεθεί ο τρόπος στήριξης και χρηματοδότησης , όχι απαραίτητα μόνο από κρατικές ενισχύσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger