10/10/14

Αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - δημιουργία ενάλιου επισκέψιμου Αρχαιολογικού χώρου στον όρμο Ναυαρίνου και η απάντηση στην κ.Γιώτα ΚοζομπόληΗ δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και όσες παρανοήσεις εξ΄αυτής
διαχέονται ως ειδησεογραφία για καίρια για τη Μεσσηνία ζητήματα, με οδηγούν σε διευκρίνηση όσων με την ψήφο μου συναίνεσα.

1.Για το ζήτημα του αιτήματος αντιδιαβρωτικής προστασίας στη θέση Αγ.Νικόλαος της Τ.Κ.Βασιλιτσίου, τόσο εγώ όσο και ολάκερη η πλειοψηφία, ψηφίσαμε ένα βροντερό ΟΧΙ στην Μ.Π.Ε. του εν λόγω έργου, με σαφή αναφορά στις παρατηρήσεις που είχε θέσει η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Π.Ε.Μεσσηνίας. Ένα απλό όχι που μπορεί να είχε το χαρακτήρα πολιτικής απόφασης που κάλλιστα η αδειοδοτούσα αρχή μπορούσε να παρακάμψει για αντίστοιχους πολιτικούς λόγους, δεν μπορούσε να είναι ισχυρό .Αντιθέτως ένα τεκμηριωμένο όχι, που βασίζεται σε διατάξεις νόμων ουδείς μπορεί να παραβλέψει.  Επιπροσθέτως , τη διερεύνηση των πάμπολλων καταγγελιών που ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα του Π.Σ., μόνο η διακομματική επιτροπή μπορούσε να διερευνήσει .Κάποιοι όμως εμμένουν μόνο στα επικοινωνιακά ζητήματα και ως φαίνεται δεν τους αφορά η ουσία και αδιαφορούν για τη βαρύτητα της ψήφου τους.
2.Ως εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφερειακής Αρχής για τον τουρισμό  στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εντέλλομαι να απαντήσω στη συνάδελφο της μειοψηφίας κ. Γιώτα Κοζομπόλη σχετικά με όσα δημοσίευσε για τις ενάλιες αρχαιότητες .
Για το πολιτιστικό απόθεμα της πατρίδας μας είμαστε όλοι υπερήφανοι και συνειδητοποιημένα απέναντι σε κάθε μορφής έκνομη εκμετάλλευση και υποτίμηση. Αντιθέτως μέσω των Νόμων της Ελληνικής Πολιτείας , επιβάλλεται να κάνουμε ευρέως γνωστή την πολιτιστική μας κληρονομιά και να εμπλουτίσουμε συγχρόνως, το τουριστικό μας προϊόν, με τους εξειδικευμένους  θεματικούς τομείς, που διευρύνουν την τουριστική περίοδο και δίνουν το στίγμα της διαφορετικότητας και της καινοτομίας σ΄έναν προορισμό, όπως εν προκειμένω με τον καταδυτικό τουρισμό .
Η Ελληνική νομοθεσία προβλέπει αυστηρά  τον τρόπο, τη μεθοδολογία, τις αρμοδιότητες , τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών ( Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Πύλου), στο εν λόγω εγχείρημα  για τη δημιουργία και  λειτουργία  του ενάλιου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στον όρμο Ναυαρίνου στην Πύλο. Το έργο αναμένεται να συμβάλει στη διαμόρφωση του νέου μοντέλου ανάπτυξης  , που όπως αναφέρεται  ρητά, εξασφαλίζει αειφορία και τουριστική ανάπτυξη σε ένα θεματικό πεδίο που είχαμε μείνει πίσω, σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες, Διαθέτουμε  σπουδαίες ενάλιες  αρχαιότητες, τις οποίες επιβάλλεται να τις κάνουμε γνωστές και προσβάσιμες, ενώ όπως ορίζουν σχετικές διατάξεις του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού , υπάρχει η μέριμνα για τη διαφύλαξη  και  προστασία τους.
Συγχρόνως το όλο εγχείρημα, υπό τις προϋποθέσεις που επιβάλλει  ο Νόμος και  τις υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών, αναμένεται να προσδώσει επιπλέον θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη.
Κεντρικές πολιτικές στρατηγικές όπως είναι τα Σ.Δ.Ι.Τ. , όπου είναι ήδη νόμος της Ελληνικής Πολιτείας (3389/2005) , δυστυχώς κάποιοι εμμονικά τις δαιμονοποιούν και τις κακοποιούν επικοινωνιακά, ενώ βλέπουν πίσω από κάθε επενδυτική δραστηριότητα κι έναν  εν δυνάμει εχθρό. Η αμφισβήτηση του ρόλου  και των προθέσεων των  αιρετών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών και η συνεχής και αδιάλειπτη προσπάθεια  να ενσπείρουν κάποιοι την αμφιβολία σε κάθε απόφαση που λαμβάνουν οι πλειοψηφίες των αιρετών οργάνων της διοίκησης, οδηγεί σε απόλυτα αδιέξοδα την πατρίδα μας και τις τοπικές κοινωνίες.
Για να γίνει αντιληπτό το αδιέξοδο, στην κατακλείδα της παρέμβασής της η αγαπητή συνάδελφος ,προσβλέπει στην τήρηση της …νομιμότητας, που αυτή οραματίζεται, όχι στην Ελληνική πολιτεία…., αλλά στους φορείς και ενεργούς πολίτες..
Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου
Περιφερεική Σύμβουλος Πελοποννήσου
Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Π.Ε.Μεσσηνίας
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger