19/11/15

ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΙ ΟΧΙ ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ κ.ΤΣΙΡΩΝΗ

Ενώ η μόλυνση στο περιβάλλον από τη μέχρι σήμερα διαχείριση των απορριμμάτων, χτυπάει κυριολεκτικά "κόκκινο", ο  Αν.Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Τσιρώνης, εγκλωβισμένος στη λογική της δαιμονοποίησης των ΣΔΙΤ και χωρίς να έχει συνυπολογίσει τις υπαρκτές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Α΄ βαθμός αυτοδιοίκησης, ακόμη και στη χωροθέτηση για την προσωρινή διαχείριση, προσπαθεί άκομψα  να δημιουργήσει προσκόμματα στη λύση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Εγκλωβισμένος σε ουτοπικές λύσεις και με σκέψεις για νέο ΕΣΔΑ , λες και υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου από πλευράς προστίμων, φαίνεται πως δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τα μέχρι σήμερα αδιέξοδα στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις πραγματικές δυσκολίες των δήμων να προχωρήσουν στις λύσεις που  θα προβλέπει ο νέος ΕΣΔΑ.  Με όσα σχεδιάζει, βλέπουμε πως ουσιαστικά επιδιώκει  να ακυρωθούν τα έργα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έχουν ήδη δρομολογηθεί,  χωρίς να εξηγεί  : α) Πως θα χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες υποδομές και β) χωρίς να τεκμηριώνεται πως θα επιτευχθεί η περιβαλλοντικά φιλικότερη διαχείριση ή το χαμηλότερο κόστος από τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης.
Για να γίνει σαφής η ουτοπική  προσέγγιση των ζητημάτων του περιβάλλοντος, θα αναφέρω μόνο το τι ανέφερε ο κ.Τσιρώνης  όταν παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου του.
Ανεφέρθη στη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα , δηλ. σχεδιασμός που θα φέρει νέες  θέσεις εργασίας και πρόοδο στη Χώρα που θα ανακουφίσει τους πολίτες. Αναρωτιέμαι όμως, έχει αντιληφθεί πως  αντιμετωπίζουν οι  εκλεγμένοι στην αυτοδιοίκηση, ιδίως στο Β΄βαθμό, από τις παρατάξεις που στηρίζει η Κυβέρνησή του, τέτοιες προοπτικές; Πως βλέπουν και απαντούν στους ….δύστυχους επενδυτές που …τολμούν  να προχωρήσουν τέτοια project; Μάλλον όχι …αλλιώς θα το ξανασκεφτόταν όταν το έλεγε….
Τα πρόστιμα από την Ε.Ε. δυσβάσταχτα για την οικονομία μας, ενώ το περιβάλλον  σε κρίσιμη κατάσταση από τις συνεχιζόμενες εστίες ρύπων και ανεξέλεγκτων και επικίνδυνων ανθρώπινων ή μη ενεργειών (πχ φωτιές σε χωματερές, απόρριψη σκουπιδιών σε χαράδρες, ρέματα κλπ), αλλά ο κ.Τσιρώνης ζώντας μάλλον σε άλλη πραγματικότητα, προσθέτει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.
Πρέπει κάποια στιγμή η Κυβέρνηση αυτή να κατανοήσει πως η κυβερνητική θητεία επιβάλλεται να επιλύει προβλήματα κι όχι να τα διογκώνει, λόγω ιδεοληψιών.
Η Πελοπόννησος, πρέπει να προχωρήσει στη λύση του φλέγοντος  ζητήματος των απορριμμάτων, η μη επίλυση του οποίου επιδεινώνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον και τη ζωή όλων  μας, ενώ η ξεκάθαρη θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δείχνει πως έπεσαν  στο κενό οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ, να μπλοκάρει την έτοιμη λύση της Περιφέρειας για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση.
Αντί για στείρα πολιτική διαχείριση, ας γίνει τουλάχιστον δημιουργικός και χρήσιμος ο κ.Υπουργός .
Αντωνία Μπούζα
Περιφ.Σύμβουλος Πελοποννήσου
Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger