6/2/16

Λαϊκισμός και παραπληροφόρηση για την αεροπορική σύνδεση Καλαμάτα -Θεσσαλονικη


 Αιτημα της Περιφερειακης Συμβουλου Πελοποννησου ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΠΟΥΖΑ

ΠΡΟΣ:Τον πρόεδρο του Πε.Συ. Χαράλαμπο ΣκούροΠαρακαλώ οπως η προοπτικη διακοπής της αεροπορική σύνδεσης Καλαμάτα Θεσσαλονικη συζητηθεί στο ΠΕ.ΣΥ.Πελοποννησου
κ.Πρόεδρε
Παρακαλώ όπως στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τεθεί «Με περίσκεψη και προβληματισμό βλέπουμε σχεδόν κάθε παραγωγικό τομέα της πατρίδας μας, να τον αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση με επιπολαιότητα, λαμβάνοντας αποφάσεις του γόνατου, που διαταράσσουν την ομαλότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας μας  και επιβαρύνουν συγχρόνως το ήδη βαρύ κλίμα στην οικονομία της χώρας.
Ως Β ΄Βαθμός αυτοδιοίκησης  αγωνιούμε από τη φανερή άγνοια ζητημάτων και την ατυχή αναμόχλευση με αρκετή δόση παραπληροφόρησης περιπτώσεων όπως αυτή της αεροπορικής σύνδεσης της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη, την ώρα μάλιστα που ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός για την τουριστική περίοδο. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην τουριστικά αναπτυσσόμενη Πελοπόννησο.
Το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη έρχεται από πολύ παλιά, φέρνοντας κοντά τη Βόρεια Ελλάδα με την Πελοπόννησο, ενώ η σωτήρια ενέργεια της δρομολόγησης της γραμμής αυτής στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας το 2007, οδήγησε στην αλματώδη ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Μιλούμε λοιπόν για μία άγονη γραμμή, που παλαιότερα γινόταν από την Ολυμπιακή, μετά από την AEGEAN και τα τελευταία χρόνια από την ASTRA.
Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω , η εταιρία ASTRA που σήμερα έχει την αποκλειστικότητα του δρομολογίου, δεν λαμβάνει επιδότηση αφού έδωσε μηδενική προσφορά , αλλά έχει την αποκλειστικότητα της γραμμής, την οποία λειτουργεί όλο το χρόνο με συχνά δρομολόγια .Το κέρδος για τον επιβάτη επειδή είχε χαρακτηρισθεί ως επιδοτούμενη γραμμή ήταν ότι γλύτωνε το Σπατόσημο δηλ. τους φόρους αεροδρομίου, της τάξης των 12 ευρώ , ανά ταξίδι.
Το μήνα Μάρτιο λήγει η σύμβαση με την εταιρεία ASTRA και όλοι περιμέναμε να συνεχιστεί η γραμμή αυτή ή με την ίδια εταιρεία ή με άλλη που ίσως θα μετείχε στη νέα διαδικασία των νέων συμβάσεων.
Αντί αυτού ο κ.Σπίρτζης με ισοπεδωτική λογική μίλησε για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καλαμάτα, με ύφος και στυλ που παραπέμπει σε αυταρχισμό, χωρίς να έχει στη συλλογιστική του συμπεριλάβει την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα προκαλέσει μία τέτοια απόφαση στην οικονομία της Πελοποννήσου και χωρίς να μας εξηγεί πως πχ η Καλαμάτα-θεσσαλονίκη με 9 ώρες διαδρομή οδικώς πρέπει να σταματήσει , ενώ πχ το Αθήνα-Πάρος να παραμείνει.
Καλώ λοιπόν το Μεσσήνιο Διοικητή της Υ.Π.Α. κ,.Κ. Λιντζεράκο, να μας δώσει απαντήσεις και να πει ξεκάθαρα και με ειλικρίνεια την αλήθεια στους Μεσσήνιους.
Συγχρόνως, παραπληροφορείται η Ελληνική κοινωνία με τη ρητορική ότι οι άγονες γραμμές, επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και αποκρύπτεται ότι είναι αυτοχρηματοδοτούμενες από τη χρήση των αεροδρομίων και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Το τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων Τ.Ε.Α είναι περίπου 150-160 εκατ. και το λαμβάνει η Υ.Π.Α. Αποκρύπτουν ακόμη ότι αυτά τα χρήματα τα ζητά το κουαρτέτο των δανειστών να μπουν στη χοάνη του χρέους, διαλύοντας τις αεροπορικές εταιρείες δηλ. εργαζόμενους, αλλά και τους τόπους που προσεγγίζουν οι  αεροπορικές εταιρείες δηλ. έμμεσα πλήττει τις επιχειρήσεις που ζουν από τον τουρισμό.
Αν στο σκεπτικό του υπουργείου είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός ας βγουν να το δηλώσουν, διότι είναι φυσικό σε μία ελεύθερη οικονομία να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, αλλά ως αυτοδιοίκηση που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα τουριστικής προβολής , για την ενίσχυση της οικονομίας της Πελοποννήσου, βρισκόμαστε προ δυσάρεστων εκπλήξεων με τέτοιες δηλώσεις.
Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα με τη συνήθη λαϊκίστικη προσέγγιση της παραπληροφόρησης και όχι με την πραγματική του διάσταση δηλ. πως οι άγονες γραμμές είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και δεν επιβαρύνουν  το κράτος.
Με τις επερχόμενες αλλαγές, τυχόν επιβάρυνση του επιβατικού κοινού ή απώλεια της σύνδεσης της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη και αγνόηση στους όποιους σχεδιασμούς τους, της αυτοδιοίκησης κι εν προκειμένω της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μας βρίσκει αντίθετους και περιμένουμε η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις που να στέκουν, διότι χαοτικές καταστάσεις σε έναν τομέα της οικονομίας της Πελοποννήσου που έχει ανοδική πορεία, όπως είναι ο τουρισμός μας, δεν θα το επιτρέψουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger