12/9/16

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ


Ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κ.Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μεσσηνία για τη δική του αυτοψία στον τόπο της καταστροφής και των σημαντικών ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της Μεσσηνίας, έδειξε καλή διάθεση μεν, λύσεις όμως δεν έφερε.
Τα ακανθώδη ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, την ώρα που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας αγωνιούν και χάνονται μέσα στην ανασφάλεια για το μέλλον , θέλουν άμεσα λύσεις και όχι απλά καλή πρόθεση και ευχολόγια.
Στη σύσκεψη, είδαμε απλή περιγραφή της διαδικασίας για αποζημίωση είτε από τον ΕΛΓΑ , είτε από τα ΠΣΕΑ , είτε από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή.
Εκεί διεφάνη, ότι η υπόθεση αποζημίωση, θα είναι χρονοβόρα διαδικασία και δεν προβλέπεται να απαλύνει άμεσα την αγωνία του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, που σήμερα βρέθηκαν με 50% τοις εκατό ζημιά στη συκοκαλλιέργεια, ζημιέςστις μεταποιητικές επιχειρήσεις, στην αγροτική οδοποιία, στις υποδομές- λιάστρες, μηχανήματα κλπ,μεγάλη ζημιά στη σταφίδα κυρίαρχα όσοι είχαν τρυγήσει και είχαν ακόμη στα αλώνια την παραγωγή, μεγάλη καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο, στιςθερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες κ.α.
Η υποχρέωση δηλώσεων ΟΣΔΕοι πολύπλοκες υπουργικές αποφάσεις , η έλλειψη ευελιξίας συμψηφισμού πληρωμών  με παρακράτηση από την επιδότηση, οιχρονοβόρες διαδικασίες εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ , η έλλειψη μέριμνας για τις ανασφάλιστες καλλιέργειες και η διαφαινόμενη τελική κατάληξη των ΠΣΕΑ στον υπουργό Οικονομικών που είναι αβέβαιο ότι θα πληρώσει , διότι όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, ενισχύουν την αβεβαιότητα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου και εντείνουν την αγωνία και την αβεβαιότητα.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης κ.Τατούλης και όλα τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής που είμαστε παρόντες στη σύσκεψη, θέσαμε τα προβλήματα στον κ. Υπουργό και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και ελπίζουμε να μην μείνουμε μόνο στις διαβεβαιώσεις, αλλά να δούμε ευελιξία και σχέδιο άμεσης ανακούφισης των πληγέντων .
Από λόγια χόρτασε ο αγροτικός κόσμος, απαιτείται σοβαρότητα και σχεδιασμός, ιδίως αυτές τις κρίσιμες στιγμές !
Καλαμάτα 12 Σεπτεμβρίου 2016
ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου
ΕντεταλμΣύμβουλος Τουρισμού

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger